Ultimul recital

Asta-seara Camerunul si Egiptul vor avea un limbaj comun : fotbalul. Se incheie inca o editie a Cupei Africii pe Natiuni, una reusita per total, cu putine lacune, dar serioase. Fotbalul de pe continentul negru e diferit din multe puncte de vedere, prin caracterul sau rudimentar la nivel de organizare, fiind prins in mrejele coruptiei si intereselor politico-economice prezente in multe state africane, in ciuda incercarilor de salvare a reputatiei lui. Aici intervine fenomenul de internationalizare, prin exportul de jucatori si aducerea de antrenori europeni second-hand, ca feed-back al mentinerii lui in viata.

Fotbalul supravietuieste acolo devenind la un moment dat insasi o forma de protest impotriva sistemului si a „culturii banului”, insa la nivelul resurselor limitate. Africa e dovada vie ca fotbalul e limba comuna a mapamondului, e locul in care depaseste placerea jocului in sine si devine o adevarata lupta pentru existenta.

In Africa lipseste banul si nivelul de trai acceptabil, insa fotbalistul e vazut ca un erou national, uneori chiar si ca un salvator. Fotbalul mare atrage de la sine un motiv de sarbatoare, isterie colectiva si putina culoare in vietile fanilor. Putinilor fani, pentru ca o mare parte din africani n-au acces nici la serviciile mass-media. E o perceptie sociala, nu e o lipsa de interes.
Si totusi, sumele vehiculate pe langa finala Cupei Africii sunt astronomice pentru fotbalul lor. Primele faraonilor par desprinse din basmele de succes. Dar mult inainte de asta se va disputa un meci de fotbal, de altfel ceea ce asteapta si ceea ce vor vedea toti. Ce e dincolo de el, parca nu mai conteaza. Pentru ca e cel mai important meci al fotbalului african.

Reclame

7 responses to “Ultimul recital

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: