Morgen

Mi-a sărit în ochi zilele astea o ştire, cum că „Morgenul” lui Marian Crişan e propunerea României pentru secţiunea ‘cel mai bun film străin’, la Oscar. L-am văzut întâmplător acum vreo două săptămâni, fără să am habar de poveste, adică fără să-mi fac vreo idee în prealabil. De aici am avut şi confuzia la început că personajul Behran repetă obsesiv ‘Albania’ şi nu ‘Alemania’, mai ales că primele indicii clare legate de naţionalitate le găseşti doar spre apogeul peliculei. Dar vorba aia, mai bine mai târziu decât niciodată.

Povestea e relativ simplă. Nelu pescuieşte în Ungaria, în fiecare dimineaţă, după care e paznic la un supermarket din Salonta, oraş de frontieră, unde nu se întâmplă nimic, deci o muncă mai putin solicitantă.
Respectând rutina cu stricteţe, într-o dimineaţă răcoroasă dă peste Behran, un imigrant ilegal care vrea să ajungă în Germania. Behran e etnic kurd, dar repet, astfel de etichete sunt puse în scenă mult mai târziu. Contrar aşteptărilor, lucrurile decurg ulterior la fel de normal, doar că în peisaj apare un Behran adaptat(şi adoptat) la viata soţilor Manciu. Memorabilă secvenţa de la meciul de fotbal, în care turcului i se pare normal să se implice în conflictul iscat pe teren. Deja era şi lupta lui.

In Morgen personajele nu zâmbesc, dar asta nu inseamnă că filmul nu smulge zâmbete. Pe de altă parte avem autorităţile, în speţă Poliţia de frontieră, un personaj colectiv foarte „meticulos” pentru un film până la urmă artistic. Am folosit ghilimele tocmai pentru a evidenţia un lucru apropiat realităţii: deşi patrulează în apropierea graniţei, să nu uităm că muncesc totuşi in România. Dar să nu politizăm subiectul, deşi replica unuia dintre poliţisti e memorabilă(referitor la imigranţi) :”Dă-i în pizda măsii! Să se ducă unde vor. De ce să-i luăm? Mâine apar alţii şi tot aşa…”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: