Ajami

Un arab israelian şi un evreu dau mâna şi par că ne spun „Asta suntem noi şi asta nu puteţi vedea voi.” Le-au luat şapte ani să ne prezinte veridic o situaţie cu care se confruntă Israelul de ani buni. Pe numele lor Scandar Copti şi Yaron Shani, în ciuda divergenţelor politico-religioase, reuşesc să-şi pună în valoare proiectul Ajami pe un fond transparent şi echitabil. Nu timbrează pozitiv nicio categorie, indiferent că sunt musulmani, creştini sau evrei. Cu alte cuvinte, nu iartă deloc realitatea. Din contră, se folosesc de ea cât mai mult cu putinţă. Avem parte chiar de secvenţe sporadice fără niciun pic de regie, lucru care îţi intensifică fiorul generat de film.

Ajami debutează dur. Pe o stradă din Jaffa un tânăr îşi schimbă roata la maşină, fiind împuşcat la scurt timp de doi indivizi călare pe un scuter, într-un clasic clişeu al reglării de conturi. Tânărul e o victimă colaterală într-un principiu „ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”, care nu iartă pe nimeni. Vizat de cei doi asasini era Omar, un băiat arab de 19 ani. Nasri e fratele mai mic al lui Omar şi cel care dă tonul poveştii. Prin ochii lui, faptele parcă sunt scrise deja. Nasri e profetul cu chip de copil, care anticipează lucrurile într-o lume care nu are nevoie de anticipări. O lume prea alertă pentru aşa ceva. Malek revine din teritoriile palestiniene ilegal, pentru a lucra în restaurantul lui Anan, un personaj rezonant atât în povestea lui Omar cât şi în cea a lui Malek.
Dando e un poliţist evreu,iar fratele lui Yano, soldat în armata israeliană dispare subit. In cartierul evreilor ortodocşi din Jaffa Dando şi familia lui oferă recompensă pentru orice informaţie. In Nablus, pe teritoriile palestiniene, e găsit trupul unui soldat israelian.
Binj e angajat tot la restaurantul lui Anan, însă problemele cu fratele lui îl împing nevoit într-o lume acerbă a drogurilor. Ultima parte îl aduce în peisaj din nou pe Omar, care e îndrăgostit de Hadir, fiica protectorului său Abu Elias, care dezaprobă cu stupoare o căsătorie între religii diferite.

Toate poveştile se întrepătrund inedit, în epatarea unui teritoriu care naşte zi de zi controverse. Am incercat să prezint filmul cât mai vag posibil, tocmai spre a stârni curiozitatea. E un film căruia merită să-i dedici o viaţă întreagă. Un omagiu unor actori de conjunctură foarte talentati. Fie vorba, un şut în fund milioanelor de dolari de la „haliud”.


Reclame

One response to “Ajami

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: